Google, Facebook ve Instagram, Akıllı Görünürlük Stratejileri ve “Hile” Arasındaki Sınırları Sürekli Olarak Değiştiriyor

Araştırmacılar, Google, Facebook ve Instagram’ın akıllı görünürlük stratejileri ile sistemi aldatma arasındaki sınırları tekrar tekrar nasıl değiştirdiğini analiz etmektedir.

Çevrimiçi görüşünüzü artırmaya çalışan bir şirket ya da muhabir olun, ne yapmalısınız ve “haksız yere oyun oynama” denilen şey nedir?

İnsanların aradığını bildiğiniz, ancak sitenize trafiği yönlendirmek için “botlar” için uygun olmayan anahtar kelimeler kullanmak uygun mudur? Algoritma ile stratejileriniz yasadışı sayılır çünkü Google, Facebook ve Instagram’dan cezalandırılacak, askıya alınacak veya yasaklanacak mısınız?

Rutgers Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Google, Facebook ve Instagram gibi platformlarda görünürlüğünü artırmak isteyen reklamverenler, gazeteciler, etkileyiciler ve pazarlamacılar için daha tutarlı standartlara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Social Media & Society dergisinde yayınlanan bir araştırmada araştırmacılar, platformların görünürlüğü artırmanın meşru ve uygunsuz yolları arasındaki sınır çizgilerinin belirsiz, tutarsız ve büyük ölçüde şirketlerin maddi çıkarlarını yansıttığını buldular.

Rutgers University-New’de gazetecilik ve medya çalışmaları profesörü olan yardımcı yazar Caitlin Petre, “Kabul edilebilir ve kabul edilemez kullanıcı davranışları arasındaki çizginin mutlaka bir dereceye kadar değişmesi, her zaman değişmesi ve bir dereceye kadar keyfi olmasına rağmen, mutlaka çizilmesi gerekiyor” dedi.

Araştırmacılara göre sorun, platform şirketlerinin bu çizgileri tek taraflı ve keyfi bir şekilde çekmesi, potansiyel olarak süreçte iyi niyetli içerik oluşturucularına zarar vermesidir.

Çalışmada, araştırmacılar, platform kullanıcı kılavuzlarını ve Google, Facebook ve Instagram’ın bir grup kullanıcıyı yasadışı bir şekilde “algoritmaya oyun oynamak” ile suçladığı ve onları görünürlüklerini kısıtlayarak, askıya alarak veya yasaklayarak cezalandırdıkları üç vaka çalışmasının medya kapsamını analiz etti.

“Sistemde oyun oynamak” ile stratejik olarak hareket etmek arasında platform çizilen çizgiler bulanık olsa da, oyun oynadığı düşünülen davranışlarda bulunanların sadece kuralların ne olduğu ile ilgili “yanlış” olmadığı kamuoyunda bir söylem var. dolandırıcı, suçlu ve suçlu davranmak, ”dedi Petre.

Daha fazla sıkıntı, ortaya çıkan kuralların, kılavuzların ve cezaların tutarlı bir manipülasyon, aldatma ve orijinallik anlayışı yerine dijital aracıların güçlü yapısal konumlarını ve ticari çıkarlarını yansıtıyor gibi görünmesidir.

Sosyal medya platform şirketleri, kararları işleri için en iyi olanı alsalar bile – iyi niyetle hareket eden tarafsız hakemler olarak gösteriliyor – araştırmacılar “platform babalıklığı” olarak adlandırılan bir dinamik.

Petre, “Algoritmik manipülasyonun nasıl formüle edildiğine ve uygulandığına ilişkin kararlar, daha geniş bir içerik oluşturucu yelpazesine etki vermek için demokratikleştirilmeli – belki de özellikle geçimleri algoritmik görünürlüğe bağlı olanlar için,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz