SEO’nun yeni başlayanlar için ne gibi bir yol çizdiğini anlatmaya çalışacağım. Konu başlığımız “En Baştan SEO” olduğuna göre konuyla hiç alakası olmayan arkadaşları da düşünerek Seo’nun ne olduğu sorusuyla başlayalım.İngilizce “Search Engine Optimization”‘nun baş harfleriyle türetilen “SEO” Türkçe’mizde “arama motoru optimizasyonu” anlamına geliyor. Bunu biraz açmak gerekirse geçtiğimiz 10 yıllık süreçte arama motorları dev patlama yaptı. Hatta gireceğimiz herhangi bir siteye bile artık adres çubuğuyla değil de arama motorları vasıtasıyla girmeye başladık (Konuyla ilgili olan varsa Google arama motoruna “Bir Türk Google sistemini çökertti” yazabilir.) Türkçe’mize “Googlelamak, Seach Etmek” gibisinden terimler girer oldu. Hal böyle olunca bu arama motorlarını etkili kullanmayı amaçlayan sektörlerin de ortaya çıkması kaçınılmazdı.
İşte SEO da tam bu noktada devreye giriyor. Arama motorları belli kelimeleri daha çok sevdiğinden bu kelimelerin kullanıldığı makaleler aramalarda kolaylıkla üst sırada yer edinebiliyorlar. Böylelikle sitenin de popülerliği artıyor ve site “Arama Motoru Dostu” bir site haline dönüşüyor.
İşte bu dönüşme aşamasını SEO uzmanları gerçekleştiriyor. Alanlarında uzman ve tam anlamıyla donanımlı SEO uzmanları sizler için bu anahtar kelimeleri tespit edip onları tutarlı bir biçimde kullanırlar. Böylelikle siteniz kolayca popülerlik kazanır. Bu kazançlı iş antlaşmasının bir anda patlayıp koca bir sektör haline gelmesine şaşmamalı.
Peki kimler SEO yazarı olabilir? Bu iş nereden öğrenilir? Herhangi bir sermaye ister mi?
Bu ve benzeri konulara elimden geldiği kadarıyla değineyim. SEO yazarlığı için süper güçlerinizin olması gerekmiyor. Fakar elbette bu da “Yazarlık” nevinden bir meslek dalı olduğu için güçlü bir kaleminizin olması şart. Neticede gerekli olan anahtar kelimeleri çok iyi tayin etseniz dahi onları paragrafın içine düzgün biçimde serpiştirmezseniz bu sahada başarılı olmanız oldukça zor olur. Bu yüzden çok okumalı, konunuzla alakalı iyi araştırma yapmalı, araştırmanızı disiplinli bir tasnife maruz bırakmalı ve analizinizi en güzel biçimde müşterinin eline sunmalısınız. Bu işin nereden öğrenileceği sorusuna gelince, pek çok konuda olduğu gibi SEO için de internet mükemmel bir kaynak. Ama unutulmamalı internete konulan her bilgi alanında uzman birisi tarafından teste tabi tutulma şartıyla konulmuyor. Dolayısıyla “çöp bilgi” denilebilecek yalan yanlış bilgiler de mevcut.
Bu bilgileri iyi ayıklayıp doğru bilgiye ulaşmayı başarmak size kalıyor. Fakat eğer bunu başarırsanız önünüz açık. İlerleyin ilerleyebildiğiniz kadar. Bu aşamada SEO Blog’larını takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bunun haricinde internetteki yazılı bilgiler sizi doyurmazsa video derslere başvurabilirsiniz. Tabi izleyeceğiniz videoların çoğu İngilizce olacağından İngilizce bilginizin de iyi olması önerilir. Tabi eğer zaten İngilizce’niz yeterli bir seviyedeyse İngilizce kaynak taraması yapmak sizleri çok daha farklı seviyelere ulaştıracaktır. Bu işi yapabilmek için elinizde bir bilgisayarın olması yeterli. Haricen bir para harcamanıza şu aşamada çok lüzum yok. Fakat ben illa para harcamak istiyorum diyorsanız internette paket program halinde SEO uzmanlığı dersleri bulabilirsiniz. Bunlar da gene sizin gelişiminize katkı sağlayacaktır.
SEO yazarlığı birçok diğer mesleğe göre kolay öğrenilebilecek aynı zamanda da eğlenceli bir meslek dalıdır. Meslek olarak ya da sadece bir hobi olarak bu işe başlayabilirsiniz. Umarım bu yazı kafanızdaki bazı soruları gün ışığına çıkartmış ve bu sahaya meylinizi sağlamıştır. Şimdiden iyi çalışmalar ve iyi şanslar dilerim.